Waarom zit er een vettige laag op mijn fruit?


  • 2 maart 2017
Op citrusvruchten (zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits) en appels zit een waslaag. Een waslaag die bij appels wat vettig wordt op het moment dat ze rijpen. Regelmatig krijgen we de vraag waarom deze waslaag op dit fruit zit, en of deze waslaag misschien in het productieproces wordt aangebracht. Of: gaat de kwaliteit van het fruit erdoor achteruit? Joost Claessens houdt zich als inkoper van fruit elke dag bezig met de kwaliteit en herkomst van fruit en geeft duidelijkheid over de waslaag op citrusvruchten en appels.

Kunstmatig of natuurlijk
“Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen citrusvruchten en appels. Bij citrusvruchten wordt de waslaag namelijk wel kunstmatig aangebracht, terwijl de waslaag bij appels een natuurlijk proces is. Alleen Royal Gala appels krijgen op een bepaald moment in het jaar een extra waslaag aangebracht. Dit is omdat de appels dan van ver moeten komen en extra bescherming nodig hebben.”

Beschermer
“De waslaag op citrusvruchten en appels heeft een erg belangrijke functie. Appels aan de boom krijgen dankzij de natuurlijke waslaag bescherming tegen bijvoorbeeld regen, wind en bacteriën of schimmels. Als een appel of citrusvrucht eenmaal geplukt is, voorkomt de natuurlijke of aangebrachte waslaag verdroging. En een vrucht die niet droog is, is lekkerder en verser. De aangebrachte waslaag dient dus niet als beschermingsmiddel tegen insecten en onkruid.”

Uiterlijk
“De aangebrachte waslaag geeft een citrusvrucht ook een mooi uiterlijk. Dit is mooi meegenomen, maar hier doen we het niet voor. Als je bij appels een extra waslaag zou aanbrengen, zouden deze ook mooi gaan glimmen. Maar eigenlijk zit alleen de Amerikaanse consument op zulke plastic-ogende appels te wachten. Bovendien willen we een vrucht niet alleen bewerken om het uiterlijk ervan ‘mooier’ te maken.”

Eetbaar
“Een natuurlijke waslaag bij appels bestaat uit een mengsel van niet-wateroplosbare verbindingen zoals lange koolwaterstoffen en hogere alcoholen. De aangebrachte waslaag op een citrusvrucht bestaat uit E-904: schellak (een wax van natuurlijke oorsprong) en E-914: polyethyleen (een speciale geraffineerde wax). Deze waslaag is niet giftig en kun je gewoon eten. De smaak en kwaliteit van de citrusvrucht wordt er niet door aangetast. En ook de schil van de citrusvrucht kun je goed gebruiken in een recept.”

Vloeibare waslaag
“Hoe langer je een appel bewaart, hoe vloeibaarder en dus vettiger de waslaag wordt. Daarom plukken telers appels voordat ze helemaal rijp zijn. Mocht de waslaag bij je appel op de fruitschaal erg vettig zijn geworden, dan kun je deze er wel afhalen. Onder de kraan zal dit niet lukken, veel beter kun je een droge doek gebruiken. Het schillen van een appel raden we overigens af, omdat daarmee een hoop vitamines verloren gaan.”

Per appel verschillend
“Hoe vettig en op welke termijn appels vettig worden, hangt af van een aantal factoren, maar verschilt ook per soort. Zo is de waslaag van een Jonagold bijvoorbeeld vrij dun, maar wordt al snel vettig. Dit maakt de appel erg geschikt om wat langer te bewaren. De waslaag op een Elstar wordt niet vettig, waardoor deze appel toch nog vrij snel vocht verliest en dus minder lang bewaard kan worden.”

Fruit bewaren
“Voor het dilemma ‘Moet ik fruit in de koelkast bewaren of erbuiten?’ is het goed om te bedenken waar dit fruit vandaan komt. In dezelfde omstandigheden gedijt het fruit het best. Zo komen citrusvruchten uit Zuid-Europa of Zuid-Afrika, waar ze hoge temperaturen gewend zijn. Om die reden moet je citrusvruchten niet in de koelkast bewaren. Appels komen veelal uit Nederland en kun je wel het best in de koelkast bewaren.”

2 reacties

Wat een grote onzin wat waslaag op appels betreft De ene soort is wat vetter dan de andere goudrenetten zijn helemaal niet vet zeg niet dat ik er geen verstand van heb Als ruim 40 jarige ervaring als groenteman heb ik duizenden kisten appels verkocht

Dank voor de uitleg, weer wat geleerd!


Teus Bongen schreef:

Wat een grote onzin wat waslaag op appels betreft De ene soort is wat vetter dan de andere (...)


Dat is exact wat er in het artikel staat...

Reageer