Waarom volgend jaar al onze huismerkproducten BPA-vrij zijn


  • 8 september 2016
Veel producten worden verpakt of gemaakt van plastic. En in plastic zitten verschillende chemische stofjes. Regelmatig krijgen we bij Albert Heijn dan ook de vraag hoe we omgaan met Bisfenol A (BPA). Deze stof kan onder andere in plastic verpakkingen, flessendoppen of magnetrondoosjes zitten. De mogelijkheid bestaat dat BPA hierdoor in je voedsel terecht komt. Omdat dit slecht kan zijn voor de gezondheid, hebben we bij Albert Heijn besloten om het gebruik van BPA uit voorzorg te stoppen. Vanaf 2017 zijn dus al onze huismerk producten dus BPA-vrij!

Hoe zit dat nou?
Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken. Je vindt het in plastic verpakkingen, in flessendoppen of deksels op glazen potten, maar ook aan de binnenkant van blikken eten en drinken. Ook kan BPA zitten in bepaalde plastic producten, zoals magnetrondoosjes, flessen en onderdelen van keukenapparaten. Het gaat dan voornamelijk over één harde transparante plasticsoort: polycarbonaat.

De mogelijkheid bestaat dat BPA (in zeer kleine hoeveelheden) in je voedsel terecht komt. Ook kan het via je huid in je lichaam komen, bijvoorbeeld via de inkt die op kassabonnetjes zit. Om deze reden zijn al onze kassabonnen al jarenlang BPA-vrij.

Schadelijk?
Over vraag of je te veel BPA binnenkrijgt als je verpakt voedsel eet, zijn de meningen verdeeld. Uit onderzoek van de European Food Safety Authority bleek dat we gelukkig maar zó weinig BPA binnenkrijgen, dat het nooit schadelijk kan zijn. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed onderzoek naar verschillende voedingsmiddelen die met een BPA-verpakking werden verkocht. In deze producten werd vervolgens géén aantoonbare hoeveelheid BPA gevonden: de producten waren dus veilig.

Maar uit voorzorg is in 2008 wel besloten om het gebruik van BPA in producten als babyflesjes te verbieden. Onlangs deelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek waarin stond dat ongeboren baby’s en kleine kinderen gevoeliger zijn voor BPA.

Zekere voor het onzekere
Hoe het ook zij: het onderzoek van het RIVM is voor ons genoeg reden om in ons huismerk geen gebruik meer te maken van BPA. Dat betekent dat we alleen nog maar BPA-vrije huismerk verpakkingen willen verkopen en alle magnetrondoosjes, bordjes en bekers van BPA-vrij plastic te maken. Voor het gebruik van deze stof zijn tegenwoordig voldoende alternatieven: die benutten we graag.

Hoe we dat doen? Sinds augustus dit jaar mogen verpakkingen van nieuwe huismerkproducten geen BPA meer bevatten. En bij bestaande huismerkproducten vervangen we komend jaar alle BPA-houdende verpakkingen. Dit doen we voor al onze huismerkproducten en -verpakkingen. Op deze manier zijn we eind 2017 helemaal BPA-vrij!

41 Reacties

Wat een goed nieuws!

Zijn de vershoudbakjes van de spaaractie die nu loopt ook BPA-vrij?

Reputatie 4
Jazeker! De vershouddozen zijn van BPA vrij PP plastic (polypropyleen) gemaakt. Het plastic is flexibel wat ervoor zorgt dat het makkelijk te gebruiken is in zowel vriezer als magnetron.

Dat is fijn om te horen. Ga ik ze (toch) sparen 😉
Ik zag het nergens in de folder staan, dus had in eerste instantie de zegeltjes afgeslagen.

Reputatie 4
Oei! Gelukkig heb je nog twee weken. 🙂 Mocht je meer willen weten over de actie, dan vind je hier waarschijnlijk het antwoord op jouw vragen. (scroll helemaal naar onderen voor de FAQ)

Celine - Albert Heijn schreef:

Jazeker! De vershouddozen zijn van BPA vrij PP plastic (polypropyleen) gemaakt. Het plastic is flexibel wat ervoor zorgt dat het makkelijk te gebruiken is in zowel vriezer als magnetron.

dat is goed om te weten, bedankt!

gelukkig maar

Zijn ijsblokzakjes van ah huismerk ook bpa vrij?

Reputatie 4
Welkom op de AH Community, Asi! De ijsblokzakjes zijn ook BPA vrij.

Reageer