Hoe we het leven van scharrelkippen weer een stukje diervriendelijker maken


Reputatie 1
  • 18 januari 2017
Elke dag kijken we hoe we onze producten op het gebied van dierenwelzijn kunnen verbeteren. Gebruik maken van zo min mogelijk antibiotica hoort hierbij. De leveranciers van Albert Heijn bedachten daarom een slimme voedingswijze om antibioticagebruik bij kippen verder terug te dringen: early feeding. Deze nieuwe manier van voeden voorkomt ziektes en verbetert dus het leven van kippen. We spreken met Albert Heijns kwaliteitsmanager Emiel Beekwilder en Marijke de Jong van de Dierenbescherming.Vroege vogel
Een kip bij een boer was natuurlijk eerst een kuiken, en een kuiken komt uit een ei. Wat alleen niet veel mensen weten, is dat eieren zelden in de stal van een boer uitkomen. “Dat zit zo”, zegt Emiel. “In broederijen worden eieren met veel zorg in grote aantallen tegelijk uitgebroed. Als ze allemaal zijn uitgekomen, worden de kuikens tegelijk naar een boerderij gebracht.” De kuikens die als eerste uitkomen, moeten daardoor soms een dag wachten totdat de rest er ook is. Bij de normale broedmethode hebben ze die tijd geen toegang tot eten en drinken. Dat dit niet dieronvriendelijk is, weet Emiel. “Door de dooier te verteren heeft een kuiken voor een paar dagen energie.”

In tegenstelling tot de reguliere broedmethode hebben kuikens met early feeding meteen eten als ze worden geboren. Door de extra voedingsstoffen worden ze natuurlijk sterker en de kans op ziektes neemt af. Als de volwassen kip later inderdaad niet ziek wordt, hoeft ze ook geen antibiotica. Marijke is blij met de nieuwe broedmethode: “Ook zonder early feeding heeft een kuiken voor de eerste dagen inderdaad genoeg eten. Maar we zien dat kuikens die direct over eten beschikken, sterker zijn. De Dierenbescherming is hier absoluut heel blij mee.”

Wat merkt de klant?
En de klant, heeft die er iets aan? Emiel: “Simpel gezegd zal het stukje vlees op jouw bord niet veranderen, maar het leven van het dier wel. Early feeding is er puur om het leven van de kippen nog een stukje beter te maken.”

In de winkel merk je het verschil ook niet, want Albert Heijns scharrelkip krijgt voorlopig nog geen extra ster van het Beter Leven keurmerk. “We kunnen niet een halve ster extra geven”, legt Marijke uit. “Misschien passen we over een aantal jaar wel de eisen voor ons keurmerk aan, maar eerst moeten andere bedrijven de kans krijgen zich aan te passen. Voor nu zijn we gewoon heel blij met weer een kleine maar belangrijke stap vooruit.”

Veilig vlees
Dankzij early feeding hebben kippen dus weer een stukje minder vaak antibiotica nodig. Anders dan sommige mensen denken, zijn antibiotica van zichzelf echter niet slecht. Marijke: “Als je nooit antibiotica zou geven, betekent het dat je dieren een geneesmiddel onthoudt als ze ziek zijn. Pas wanneer je te veel en te vaak antibiotica gebruikt, wordt het problematisch. Bacteriën kunnen dan namelijk resistent worden. Een geneesmiddel werkt dan niet meer en dat is gevaarlijk voor dier én mens. Te veel of te vaak antibiotica toedienen is ook een signaal dat de werkwijze niet goed is aangepast aan de behoeften van de dieren.” Overigens is het volgens Emiel een misvatting dat je ongezonde hoeveelheden antibiotica binnenkrijgt als je vlees eet. “Er zijn strenge regels die ervoor zorgen dat een medicijn vrijwel volledig uit het vlees is als het in het schap van de winkel ligt.”

Voorkomen beter dan genezen
Het verder terugbrengen van het gebruik van antibiotica is voor Albert Heijn dan ook geen hoofddoel. “Antibiotica zijn medicijnen die we gebruiken als een kip ziek is”, legt Emiel uit. ”Maar we willen gezonde dieren die überhaupt niet ziek worden. Het is eigenlijk hetzelfde als met mensen. Je wilt natuurlijk niet ziek worden, maar preventief medicijnen nemen doe je ook niet. Je wilt gezond zijn, zonder medicijnen.” Dat vindt ook Marijke: ”Medicijnen zijn soms gewoon nodig. Als een ziekte niet wordt behandeld, kan een dier er meer last van krijgen en andere dieren besmetten. Een dier zou dan onnodig lijden.” Emiel: “Dankzij early feeding voorkomen we ziektes, in plaats van dat we ze genezen. Het verminderen van antibiotica is dus eigenlijk een bijeffect.”

Nieuwe standaard voor de toekomst
Early feeding klinkt dus goed, maar het wordt nog niet bij alle kuikens toegepast. Emiel: “Early feeding is een nieuw, uniek concept. Daar zijn we best trots op. Het aanbod van kuikens die met deze voedingswijze opgroeien is nu alleen nog niet groot genoeg om aan de volledige vraag aan kippenvlees te voldoen. Voordat we met alle kippensoorten overstappen op early feeding, moeten alle broedkasten worden vervangen. Dat is dus een behoorlijke investering. Daarom maken we voor nu alleen gebruik van early feeding bij scharrelkippen met één ster van het Beter Leven keurmerk. Ik ben er wel van overtuigd dat early feeding de nieuwe standaard voor dierenwelzijn wordt.”

0 reacties

Geen reactie

Reageer