Dit is de reden dat cocktailgarnalen nog een staart hebben


Reputatie 1
  • 28 september 2017
Garnalen komen in alle soorten en maten, van grote gamba’s tot kleine Hollandse. Hoewel de meeste hiervan volledig worden gepeld na de vangst, blijft er bij de cocktailgarnaal tóch nog iets achter: de staart. Het lijkt een kleine moeite om die ook nog weg te halen, toch? Er moet dus een reden zijn waarom dit niet gebeurt. De Uitzoekers zochten het voor je uit, van kop tot staart.


Tropische kweekvijver
De cocktailgarnaal, de garnaal met staart, leeft in de tropen. Ze worden gekweekt in de Mekongdelta in Vietnam. Albert Heijn koopt de garnalen niet rechtstreeks bij de kweker, maar via een speciaal importeursbedrijf: Anova Seafood. Marit van der Heijden werkt hier en vertelt hoe dat gaat. “We werken nauw samen met de kwekers. Onze lokale afdeling gaat regelmatig langs om te kijken of alles volgens onze afspraken loopt. De volledige productie is in Vietnam, daarna gaan de garnalen per boot naar Nederland.”

Handmatig gepeld
Voor Albert Heijn importeert Anova Seafood verschillende garnalen. Sommige blijven ongepeld, bij anderen worden handmatig de kop, poten én staart verwijderd. Bij sommige garnalen, zoals de cocktailgarnaal, blijft de staart zitten. “Natuurlijk kan ook de staart worden gepeld, maar bij cocktailgarnalen laten we die er bewust aan zitten,” aldus Marit. “De naam zegt het al: cocktailgarnalen, die zijn niet bedoeld om in een pan te gooien. De staart is een soort handvat. Even dippen in de saus en dan kun je ze direct eten.”


Voor ieder wat wils
Wil je garnalen zonder staart? Dan is de oplossing dus simpel: kies een andere zak. Op de verpakking staat aangegeven waarvoor de garnalen zijn bedoeld, want er zijn meerdere categorieën garnalen. “De cocktailgarnalen zijn al gekookt, dus je kunt ze beter niet nog een keer verhitten”, zegt Marit. “De smaak wordt dan minder goed. Ze zijn het lekkerst als koude snack of bij salades.” Wil je garnalen bakken? Kies dan bijvoorbeeld voor de wokgarnalen of de roze garnalen uit de diepvries, of de roerbakgarnalen uit het versschap. Die zijn niet gekookt én ze hebben geen staart.


Let op de kleur
Los van de verpakking kun je ook aan de kleur zien wat voor soort garnalen je hebt. Marit: “De garnalen zijn normaal gesproken grijs-wit. Hebben ze een roze kleur? Dan zijn ze al gekookt. Voor sommige mensen is dit verwarrend, want in de diepvries van Albert Heijn liggen ook ‘roze garnalen’. De garnalen in deze zak zijn ongekookt en dus nog grijs. Na bereiding worden ze roze.”

Mysterie van tafel, nu aan tafel!

De Uitzoekers is een team van redacteuren dat antwoord geeft op veelgestelde klantvragen. Van vragen zoals 'Hoe komt het dat avocado's vaak zo hard zijn?' tot 'Waarom sta ik altijd in de verkeerde kassarij?'. Heb jij ook zo'n vraag? Laat het hieronder weten.


Lees ook ons artikel over duurzame zalm.

0 reacties

Geen reactie

Reageer