Sticky

Veelgestelde vragen AH Moestuintje 2017


Reputatie 4
  • 24 maart 2017
Zit je ook al lekker met je handen in de potgrond? We hebben de veelgestelde vragen over de Moestuintjes voor je op een rijtje gezet. Mis je een belangrijke vraag & antwoord? Laat het ons weten!

Wanneer kan ik eigenlijk beginnen met zaaien, verpotten en oogsten?
Goede vraag! Dit verschilt per zaadje. Om het moestuinpotje zit een verpakking waarop je informatie vindt over het zaaien, verpotten en oogsten van dat zaadje. Je kunt dit jaar ook de AH Moestuintje app downloaden!

De AH Moestuintje app?
Jazeker! Met de gloednieuwe AH Moestuintje-app helpen we je zo veel mogelijk op weg tijdens het moestuinieren. Je kunt in de app aangeven welke zaadjes je hebt verzameld. Je krijgt tips, reminders en handige weetjes over de zaadjes die jij hebt, om zo het meeste uit je moestuin te halen, van zaaimoment tot oogst. Je kunt de groei van je moestuintjes nauwkeurig bijhouden en vastleggen in het fotoboek. Als je genoeg foto's maakt, kun je zelfs een timelapse van je plantje maken. De app is binnenkort beschikbaar!

Help, ik heb Eerste Hulp bij Moestuinieren nodig!
Geen paniek, de IVN Moestuintje Experts zitten de komende weken voor je klaar. Ze helpen je graag op weg! Stel je vraag hier.

Het zaadje zit niet in het moestuinpotje!
Bij 16 van de 20 moestuinpotjes zitten in het zaadmatje. Maak het doosje altijd voorzichtig open, want de zaadjes van de zonnebloem, de goudsbloem, de rode biet en het peultje zitten los in het potje. Ook al worden ze goed beschermd door een kartonnetje, het kan gebeuren dat het zaadje eruit valt als je het kartonnetje verwijderd of dat het mist. Je kunt jouw potje dan omruilen in de winkel. Helaas kunnen we niet garanderen dat je hetzelfde zaadje terugkrijgt.

Waarvan is het moestuinpotje gemaakt?
Het potje is gemaakt van houtvezels. Het is 100% natuurlijk afbreekbaar en vrij van kunstmatige chemicali├źn. De potjes worden geproduceerd in Frankrijk.

Welke zaadjes kan ik sparen?
Groenten: Radijs, Wortel, Spinazie, Rode Biet, Komkommer, Cherrytomaat, Paksoi, Cavolo Nero, Peultje, Rucola
Kruiden: Kaneelbasilicum, tuinkers, Dille, peterselie en tijm.
Bloemen: Zonnebloem, Goudsbloem, Groot kaasjeskruid, Phacelia, Juffertje in het groen.

Waarom zitten er dit jaar ook bloemen bij de Moestuintjes?
Bloemen zijn niet alleen leuk om te kweken, maar vervullen ook een belangrijke functie voor sommige moestuinplantjes en voor bijen. Sommige bloemen (en kruiden), zorgen er bijvoorbeeld voor dat insecten die een gevaar kunnen vormen voor je plantjes op afstand worden gehouden. Of ze zorgen er juist voor dat bijen of hommels, die zorgen voor de bestuiving, aangetrokken worden. Meer hierover lees je in het topic over het Moestuinplan.

Waar komen de zaadjes vandaan?
De zaden komen van drie grote Nederlandse leveranciers. Zij laten de zaden opkweken in diverse landen. Alle zaden zijn biologisch, wel zo fijn!

Dus niet van Monsanto?
Nee, de zaadjes komen niet bij Monsanto of Syngenta vandaan. De zaadjes zijn niet genetisch gemanipuleerd.

Welke zaadjes kan ik bij elkaar plaatsen? En welke juist niet?
Goede vraag! Dit jaar kan je aan de slag met een heus Moestuinplan. Je leest er alles over in dit topic

Kunnen jullie iets meer vertellen over de kokostabletjes?
Jazeker! De kokostabletjes bestaan uit samengeperst kokosgruis. Kokosgruis wordt gewonnen uit de restanten van de kokosnoot die overblijven nadat de kokos (voor bijvoorbeeld kokosolie) uit de kokosnoot is gehaald. Ook de vezels worden hergebruikt in potgrond. Hierdoor zijn de tabletjes erg duurzaam.

Wat is de Moestuintje verzamelbak?
Ook dit jaar is er een Moestuintje verzamelbak verkrijgbaar, waarin je alle 20 moestuinpotjes kunt bewaren. Op de kaart die in de verzamelbak zit, kan je lezen welke soorten plantjes goed te combineren zijn. De combinaties verzamelen we in vijf tuintjes. De plantjes in elk tuintje zijn goed met elkaar te combineren. Meer hierover lees je in het topic over het Moestuinplan.

Waarvan is de Moestuintje verzamelbak gemaakt?
De Moestuintje verzamelbak is gemaakt van gerecycled kunststof en is waterdicht. De bak is recyclebaar en mag bij het plastic afval. Het zijn eenmalige verzamelbakken, die je natuurlijk wel meerdere malen kunt gebruiken als je er zuinig op bent.

Mis ik nog iets?
Je kunt de handige Zaaikalender van IVN downloaden. Nu ben je er echt helemaal klaar voor!

0 reacties

Geen reactie