Vraag

Durf te vragen!


Reputatie 2
  • Biersommelier
  • 5 reacties
  • 15 november 2017


Bier. Er is zoveel over te vertellen dat een week niet genoeg is om alle informatie erover de revue te laten passeren. De geschiedenis, de huidige situatie, de continu in beweging zijnde ontwikkelingen, de verschillende biertypen, smaken, brouwtechnieken, drinkmogelijkheden, ingrediëntengebruik, waarheden en onwaarheden, enzovoort, enzovoort

Ik constateer dat de rubriek “De Bierclub” (waarbij de naam “De Bierspecialisten” de schrijvers beter tot hun recht zou laten komen) wat minder ‘leeft’ dan bijvoorbeeld de rubriek “Moestuintje”. Logisch, want het ontwikkelen van een eigen moestuintje is voor een veel bredere doelgroep weggelegd dan het drinken van bier. Doch heb ik tevens het vermoeden – corrigeer mij als ik het fout heb – dat de grote wereld van bier voor veel bierliefhebbers wat ongrijpbaar is. Velen drinken hun favoriete bier en proberen wel eens wat anders, en dat is het. Waarbij het gezegde “onbekend maakt onbemind” regelmatig van toepassing zal zijn. Aan de andere kant: als je wél meer interesse hebt en meer wilt weten over bier, waar te beginnen?

Welnu, om deze topic wat meer levendig te maken wil ik iedereen oproepen díe vraag te stellen die het eerst in je opkomt, waarbij geen vraag te gek is! Wil je weten wat een omschrijving op een etiket betekent? Waar een afkorting voor staat? Wat een bepaald ingrediënt met een bier doet? Hoe je het beste een keuze uit het assortiment maakt? Op welke temperatuur je een (bepaald) bier drinkt? Waar de naam van een bier van afkomstig is? Het maakt niet uit. En om er maar eens een cliché in te gooien: Er bestaan geen domme vragen! Dus reageer onder dit bericht met de vraag die op je lippen brandt en je zult er een antwoord op krijgen.

4 Reacties

Reputatie 4
Superleuk idee, Frans! Het valt mij op dat de IPA trend heeft doorgezet. Misschien kan je iets vertellen over de herkomst van de IPA? En wat is het smaakverschil met een APA? Ik ben erg benieuwd.

Reputatie 2
Dag Celine,

Tja, eigenlijk zijn de antwoorden op de vragen die je stelt dusdanig uitgebreid dat er een nieuw topic over aangemaakt zou kunnen worden. Wie weet gebeurt dat nog eens. Ik zal hier een verkorte versie geven.

Pale Ale is een Brits biertype en is een zacht bitter, laag alcoholisch (4,2%-5,5%) bovengistend blond bier. In de tijd dat Engeland een Britse kolonie had in India, was bier niet lang houdbaar. Hierdoor kon dit bij Engelsen geliefde bier de zeereis van zo'n vijf maanden naar deze overzeese kolonie niet overleven. Men kwam erachter dat wanneer je meer hop aan het bier toevoegde (waardoor het dus tevens bitterder werd) en het bier qua alcohol wat sterker maakte, de houdbaarheid vergroot werd, waardoor deze nog wel drinkbaar was na aankomst. Omdat deze versie van de Pale Ale naar India verscheept werd, werd deze India Pale Ale, kortweg IPA genoemd.

De Engelse hoppen die in IPA's gebruikt worden zijn wat bloemig en kruidig en veel zachter van smaak dan de veelal stevige en meer fruitige hoppen die Amerikanen gebruiken. Derhalve wordt een IPA die met Amerikaanse hop gehopt is veelal een American Pale Ale, ofwel APA genoemd.

Reputatie 4
Bedankt, Frans! Dit wist ik allemaal nog niet. Hiermee heb ik in ieder geval weer een goed verhaal te vertellen in de kroeg. 😄

Kan je misschien ook nog vertellen wat het verschil is tussen een Porter en een Stout?

Reputatie 2
Ook daar kun je een compleet verhaal over schrijven Celine. In het kort komt het neer op het volgende: Het biertype Porter komt uit Londen en wordt vanaf de 18e eeuw gebrouwen. Het is zo genoemd omdat het bier populair was bij kruiers in de haven, 'porters' in het Engels. Het was een relatief sterk bruin bier dat erg veel gedronken werd. Op een gegeven moment kwamen er ook gradaties in de sterkte (waarbij 'stout' voor 'sterke' staat): Single Stout Porter, Double Stout Porter (zoals Guinness), Triple Stout Porter, Imperial Stout Porter en nog anderen. In de loop der tijd zijn er tussen de Porters en Stouts overlappingen ontstaan, zowel in smaak als in sterkte. Over het algemeen is een (normale) Stout een donkerbruin tot zwart laagalcoholisch bier (4-5%), heeft wat koffietonen en een behoorlijke moutbitterheid. Een Porter is wat lichter van kleur, is (tegenwoordig) iets hoger in alcohol en is milder, ronder van smaak, en heeft meer karameltonen in zich.

Reageer